MiMind

Про проєкт

Психічні розлади становлять значну проблему охорони здоров’я в Європейському Союзі не лише для окремих осіб, але й для систем соціального захисту та економіки в цілому. Мігранти, біженці та внутрішньо переміщені особи часто стикаються з психологічними проблемами, пов’язаними з травматичним досвідом, отриманим до міграції, та дистресовими станами, зумовленими їхнім нещодавнім прибуттям до нової країни або поселення.

MiMIND має на меті сприяти зміцненню психічного здоров’я та профілактиці психічних розладів серед мігрантів, біженців та внутрішньо переміщених осіб з України через методологічну підтримку інтеграції та надання основних послуг (охорона здоров’я та соціальна допомога, освіта та працевлаштування), які часто є єдиним контактом та підтримкою для переміщених осіб у новому середовищі проживання. 5 партнерів з 3 країн зберуть та адаптують існуючі найкращі та перспективні практики, підходи, інструменти та результати досліджень з оцінки та зміцнення психічного здоров’я в ЄС та світі, а також включать їх у два Кодекси належних практик, що підтримують інтеграційні послуги. Партнери випробують елементи цих кодексів у пілотних заходах в Угорщині, Румунії та Україні, сприяючи зміцненню психічного здоров’я в рамках сімейних інтервенцій, у шкільному середовищі та на рівні первинної медичної допомоги.

Наші основні напрямки діяльності

Проєкт MiMIND складається з трьох основних етапів:

  1. КРАЩІ ПРАКТИКИ. Виявлення, збір найкращих практик у сфері оцінки та зміцнення психічного здоров’я.
  2. COP (Code of Good Practice). Розробка Кодексу належної практики з оцінки та зміцнення психічного здоров’я мігрантів та біженців/внутрішньо переміщених осіб.
  3. Реалізація пілотних заходів в Угорщині, Румунії та Україні.
  4. РЕКОМЕНДАЦІЇ, НАСТАНОВИ. Рекомендації для фахівців первинної медичної допомоги, настанови щодо виявлення психічних розладів та зміцнення психічного здоров’я.

Вплив

Короткостроковий вплив

Короткостроковий вплив проєкту буде відчутний через результати пілотних заходів. Хоча метою проекту є сприяння зміцненню психічного здоров’я та профілактика проблем психічного здоров’я мігрантів, біженців та внутрішньо переміщених осіб з України шляхом надання методологічної підтримки інтеграції та базових послуг з оцінки та зміцнення психічного здоров’я, а також лікування психічних розладів у переміщених осіб, завдяки апробації елементів розроблених методологій, а саме Кодексу належної практики з оцінки психічного здоров’я (COP-MHA) та Кодексу належної практики з охорони психічного здоров’я (COP-MHP), переміщені особи з України (а в деяких випадках і з інших країн) зможуть відчути вплив проекту на собі протягом проєктного періоду.

За наявними даними, в Угорщині очікується, що близько 50 біженців будуть залучені до психосоціальних втручань на рівні сім’ї в рамках інтеграційної програми HCSOM, яка триватиме протягом 12 місяців. У Румунії психічне здоров’я близько 20 дітей біженців буде підтримано SAMR за допомогою перевірених передових практик та інструментів COP-MHP у шкільних умовах, спрямованих не лише на дітей, а й на їхнє оточення. В українському пілотному проєкті ПЗПСП має на меті охопити та залучити близько 100 лікарів загальної практики – сімейних лікарів із Закарпатської області, які надають первинну медичну допомогу близько 200 000 мешканців.

Тим не менш, проєкт має на меті мати безпосередній вплив на практику фахівців у сфері інтеграційних послуг та первинної медико-санітарної допомоги в Україні. Хоча через пілотні заходи до проєкту будуть залучені переважно українські біженці, а також біженці інших національностей, реальні зміни будуть відчутні в скоригованій практиці вищезгаданих служб, що створить набагато триваліший ефект і дозволить зміцнити психічне здоров’я набагато ширшого спектру біженців.

Завдяки широкій діяльності з розповсюдження інформації навіть після завершення проєкту, завдяки мережі членів GAMIAN та її вбудованості в політичну арену ЄС, а також постійній синергії з поточною спільною програмою «Здоровіші разом – психічне здоров’я», організації, що займаються інтеграцією та наданням основних послуг по всій Європі, отримають інформацію про розроблені методології, які слугуватимуть для них методологічним керівництвом і підтримуватимуть їхні зусилля у сфері зміцнення психічного здоров’я та профілактики психічних розладів.

Середньостроковий вплив (3-5 років)

Очікується, що в середньостроковій перспективі засновані на УС практики інтеграційних послуг в Угорщині та Румунії та первинної медичної допомоги в Україні будуть закріплені та повністю інтегровані, що призведе до підтримки психічного благополуччя в середньому 300 біженців на рік в Угорщині та Румунії, а також близько 200 000 осіб, які проживають в Україні.

Крім того, очікується, що основні служби (охорона здоров’я та соціальна допомога, освіта, працевлаштування) візьмуть до уваги розроблені для них керівні принципи та рекомендації і почнуть впроваджувати практики надання послуг і допомоги з урахуванням травми, що значно зменшить стресові фактори, яких зазнають переміщені особи в період інтеграції/переселення, а також дозволить виявляти та лікувати виявлені психічні розлади в країнах-партнерах. Це забезпечується завдяки залученню професійних груп зацікавлених сторін до розробки галузевих настанов і рекомендацій (T4.1), а також завдяки вродженій потребі вміти справлятися з випадками, пов’язаними з травмою. Завдяки професіоналам, які працюють у сфері життєво важливих послуг, психічне благополуччя мігрантів і біженців може бути значно покращене в країнах-партнерах і по всій Європі завдяки широкій діяльності MiMIND з розповсюдження інформації.

Дивлячись на статистику вимушеної міграції в Європі, це може вплинути на життя мільйонів людей у довгостроковій перспективі, за умови наявності політичної волі. Окрім фахівців базових служб, галузеві політики повинні отримати рекомендації щодо інтеграції аспектів психічного здоров’я в галузеву політику, що дасть їм змогу ініціювати системні зміни в сфері охорони психічного здоров’я.

Довгостроковий вплив (10-15 років)

Значне поліпшення ситуації з психічним здоров’ям мігрантів і біженців вимагає відданості та довгострокової фінансової підтримки з боку держав-членів ЄС.

У довгостроковій перспективі можна очікувати поліпшення показників психічного здоров’я. Два розроблені кодекси належної практики підтримують інші організації, що працюють з мігрантами та біженцями в Європі. Довгостроковий вплив проєкту полягає в тому, що в країнах-партнерах будуть краще поінформовані про травми і краще оснащені соціальні та медичні служби, сектори освіти і зайнятості, які зможуть виявляти, лікувати або управляти розладами психічного здоров’я і зменшувати постміграційні стреси мігрантів і біженців, що сприятиме їхній легшій інтеграції, підвищенню життєстійкості і працездатності, що призведе до стабілізації системи охорони психічного здоров’я в Європі.

Проєкт покращить громадське здоров’я в ЄС шляхом впровадження заходів з охорони психічного здоров’я, виявлення та лікування психічних розладів серед мігрантів, біженців та переміщених осіб. MiMIND посилить послуги, що надаються організаціями, залученими до інтеграції, у сфері психічного здоров’я, зменшить навантаження на національні системи охорони психічного здоров’я та сприятиме співпраці між національними системами у сфері психічного здоров’я.

 

Партнери

Угорська благодійна служба Мальтійського ордену (HCSOM)
https://maltai.hu/

 

Мальтійська організація допомоги в Румунії (SAMR)
https://romaniaembassy.orderofmalta.int/en/

Мережа адвокації Глобального альянсу з психічних захворювань (GAMIAN-Європа)
https://www.gamian.eu/

Міжнародна клініка сімейної медицини для внутрішньо переміщених осіб (FMC)

Університет Земмельвайс, Навчальний центр менеджменту охорони здоров’я (SE)
https://semmelweis.hu/emk/en/